Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 13 от 11.II

НАРЕДБА № 13 ЗА ВНОС, ПРЕВОЗВАНЕ, СЪХРАНЕНИЕ, ТЪРГОВИЯ И УПОТРЕБА НА УВЕСЕЛИТЕЛНИ ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ

 

НАРЕДБА № 13 ЗА ВНОС, ПРЕВОЗВАНЕ, СЪХРАНЕНИЕ, ТЪРГОВИЯ И УПОТРЕБА НА УВЕСЕЛИТЕЛНИ ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.13 от 11 Февруари 1994г., отм. ДВ. бр.108 от 10 Декември 1999г.

Отменена с параграф единствен на Наредбата за отменяне на Наредба № 13 от 1994 г. за внос, превозване, съхранение, търговия и употреба на увеселителни пиротехнически изделия - ДВ, бр. 108 от 10 декември 1999 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат режимът на вноса, превозването, съхранението, търговията и употребата на пиротехнически изделия, предназначени за увеселителни цели.


Чл. 2. (1) Пиротехнически изделия по смисъла на тази наредба са всички изделия, съдържащи пиротехнически състави, енергията на които при привеждане в действие създава светлинен, звуков, димен, газоотделящ, движещ или взривен ефект, предназначени за забавление.

(2) Специализираните пиротехнически изделия, предназначени за военни, сигнални и театрални цели, не са предмет на регулиране от тази наредба.


Чл. 3. (1) Пиротехническите изделия, предназначени за увеселителни цели и продавани в търговската мрежа, се делят на два класа:

1. клас I-изделията от този клас могат да се продават без оглед на възрастта на клиентите;

2. клас II-изделията от този клас могат да се продават само на видимо пълнолетни лица.

(2) Посочените в ал. 1 ограничения са диференцирани в Инструкцията за употреба на пиротехнически изделия.


Глава втора.
РАЗРЕШЕНИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕТО ИМ

Чл. 4. Вносът, превозването и търговията с пиротехнически изделия за увеселителни цели в страната се извършва с разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи (МВР).


Чл. 5. Разрешение за внос на пиротехнически изделия се издава от Дирекцията на националната полиция (ДНП).


Чл. 6. За издаване на разрешение за внос на пиротехнически изделия претендиращите физически и юридически лица представят следните документи:

1. писмено искане, в което се посочват видовете и количествата пиротехнически изделия, страната, от която ще бъдат внесени, граничният пункт, през който ще преминат, длъжностното лице, на чието име ще бъде издадено разрешението, мястото, до което ще бъдат превозени, и с какъв транспорт;

2. удостоверение за внос (износ) от Министерството на търговията, предварително съгласувано с ДНП;

3. документ от съответните РПУ, на чиято територия ще бъдат превозени пиротехническите изделия, удостоверяващи наличие на условия за съхранение;

4. квитанция за платена държавна такса по Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.


Чл. 7. Разрешенията за превоз, съхранение и търговия се издават от районното полицейско управление (РПУ), на чиято територия се извършват тези дейности.


Чл. 8. Не се изисква разрешение за закупуването, пренасянето и употребата на пиротехнически изделия за увеселителни цели от граждани в малки количества (до 10 броя).


Чл. 9. За издаването на разрешение за превозване на пиротехнически изделия физическите и юридическите лица предоставят писмено искане, в което се посочват количествата пиротехнически изделия, откъде и докъде ще бъдат превозени, с какъв транспорт, длъжностното лице, на чието име ще бъде издадено разрешение, и мерките за безопасност, които ще бъдат осигурени.


Чл. 10. За издаване на разрешение за съхранение и търговия с пиротехнически изделия физическите и юридическите лица депозират в РПУ следните документи:

1. мотивирано писмено искане;

2. копие от регистрацията на фирмата;

3. заповед за определяне на отговорно лице;

4. списък на лицата с достъп до пиротехническите изделия;

5. свидетелство за съдимост на длъжностното лице (лица), което пряко ще съхранява или търгува с тези стоки;

6. анкета-декларация, попълнена и подписана от длъжностното лице;

7. инструкция за безопасна работа с пиротехнически изделия.


Глава трета.
СЪХРАНЕНИЕ, ПРЕВОЗВАНЕ И ТЪРГОВИЯ

Чл. 11. Складовете за съхранение на пиротехнически изделия се изграждат, оборудват и приемат в съответствие с разпоредбите на Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите (обн., ДВ, бр. 128 от 1950 г.; попр., бр. 137 от 1950 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 51 от 1965 г.), Правилника за прилагане на Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите (обн., ДВ, бр. 45 от 1968 г.; изм. и доп., бр. 95 от 1981 г., бр. 68 от 1988 г. и бр. 101 от 1993 г.) и Наредбата за устройство на предприятията за производство и складовете за съхраняване на взривни вещества, оръжия и боеприпаси и контрол на различните дейности с тях (обн., ДВ, бр. 45 от 1968 г.; изм. и доп., бр. 27 от 1971 г.; доп., бр. 106 от 1993 г.).


Чл. 12. (1) Превозването на пиротехнически изделия се съобразява с всички изисквания за превозване на взривоопасни товари с жп транспорт, с МПС, както и с речни и морски плавателни средства.

(2) При превозване на пиротехнически изделия с въздушен транспорт се изисква съгласието на съответната авиокомпания.

(3) Превозването на пиротехнически изделия се извършва само в оригинални стандартни опаковки, подредени в транспортното средство по начин, изключващ свободното им преместване, триене, падане и удряне.

(4) Освен посочените в предходните алинеи изисквания при превоз на пиротехнически изделия извън пределите на страната се вземат предвид и международните норми, обичаи и изисквания.


Чл. 13. (1) Пиротехнически изделия се продават само в магазини, в масивни сгради и от правоспособни лица, получили разрешение от органите на МВР.

(2) Забранява се търговията с пиротехнически изделия в магазини за хранителни стоки и за лесно запалими материали.

(3) В складовете на магазините се допуска съхранение на пиротехнически изделия в количества не по-големи от 20 кг чиста смес. Тези складове не могат да бъдат в помещения и сгради, служещи за постоянно пребиваване на хора в тях.

(4) Пиротехническите изделия се съхраняват и продават в магазините за продажба на дребно само в оригинална опаковка и придружени с инструкция за употребата им на български език.

(5) На витрините на магазините могат да се излагат само макети на образците пиротехнически изделия.

(6) Пиротехническите изделия, предназначени за продажба, се излагат само върху закрити лавици или под стъклен похлупак в заводска опаковка и в количества, необходими само за непосредствена продажба.

(7) На видно място в магазина се излага списък по класове на пиротехническите изделия, предлагани в магазина.

(8) Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване.


Глава четвърта.
НАЧИН НА УПОТРЕБА

Чл. 14. Пиротехническите изделия се употребяват в съответствие с придружаващата ги инструкция.


Чл. 15. Забранява се употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до болници, детски градини, черкви, приюти, лесно запалими материали и на места, забранени с местни наредби.


Чл. 16. В закрити помещения могат да се ползват само такива пиротехнически изделия, в инструкциите за употреба на които изрично е посочено това.


Чл. 17. Пиротехническо средство, което при обичайно ползване покаже признаци на дефект, се оставя пет минути, след което се обезврежда чрез поставяне във вода.


Чл. 18. Забранява се употребата на пиротехнически изделия за времето от 22 ч. до 8 ч. с изключение на 31 декември и 1 януари всяка година.


Чл. 19. Нарушителите на наредбата се наказват съгласно т. 54 ППЗКВВОБ.


Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание т. 1 от ПМС № 64 от 1967 г. и т. 55 ППЗКВВОБ.


§ 2. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от главния секретар на МВР.


§ 3. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването и в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките